Zonder plezier geen blijvend resultaat. Medewerkers die lekker in hun vel zitten presteren beter, zijn minder ziek én zijn beter in staat om te bouwen aan zelfsturende, succesvolle teams. Ons inziens ontstaat plezier niet door het delen van taaie cijfers in slecht leesbare spreadsheets of het hameren op harde doelstellingen richting uw medewerkers. Het kan leuker en efficiënter.

Hoe het anders kan
Mensen willen geboeid worden. Alleen dan verbinden zij zich intrinsiek aan de cultuur van het bedrijf waar ze bij horen. Geld heeft daar, uiteindelijk, niets mee te maken. Zeker niet op de lange termijn. Waar mensen vroeger op een de inmiddels bijna pre-historische flip-over een streepje achter hun naam mochten turven als ze weer wat verkocht hadden, neemt de inzet van digital signage in rap tempo toe. Want zeg nu zelf: met een stift over de afdeling lopen om je streepje te gaan zetten, is een redelijk gênante bezigheid. ‘Dan maar geen geregistreerde verkoop’, kregen we van verschillende salesmedewerkers terug. Een gemiste kans, zeker omdat de personen in kwestie wél gemotiveerd waren om hun scores bij te houden.

Beyond fun
Met een dynamisch wallboard werkt het anders. Voor het team. En voor de individuele medewerker. Mensen ervaren een dynamisch wallboard als een extra communicatiemiddel. Het transformeert subtiel het onbewuste naar het bewuste. Veruit de belangrijkste stap, want bewuste medewerkers zijn veelal om te turnen naar betrokken en gemotiveerde collega’s. Cijfers, grafieken, maar ook die leuke vakantie- of tedere kraamfoto van die ene collega: er is in elke verschijningsvorm, ruimte voor op het dynamische informatie scherm of wallboard. We kennen bedrijven waar elke afdeling gedurende één week verantwoordelijk is voor het vullen van één contentpagina: tekst, video’s, foto’s, recepten of die ene mooie quote: diversiteit wordt enorm gewaardeerd door het management aldaar. En op die manier wordt dat dreigende salesbord boven iemands hoofd plots een positief, sociaal middel waar mensen graag een blik op werpen. Oók om te kijken hoe ze gescoord hebben ten opzichte van hun directe collega. Transparante communicatie of gezonde competitie noemen we dat. En daar is nog nooit iemand slechter van geworden.