Het blijft een heikel punt: vanuit het management betrokkenheid krijgen bij het beleid. Mensen zijn allemaal druk aan het werk, daar ligt het vaak niet aan. Maar dan wordt er nog weleens vergeten om vanuit een helicopterview naar de organisatie te kijken waarin men werkzaam is. En juist dat is zo nodig voor blijvend succes. Zowel qua cijfers als qua medewerkerstevredenheid. En dat laatste is zeer van belang omdat het uiteindelijk leidt tot klanttevredenheid. En we weten allemaal: daar rookt de schoorsteen van.

Goed informeren garandeert goede resultaten

Wanneer mensen goed geïnformeerd worden dan weten ze waar ze aan toe zijn. En dat gegeven geeft zelfvertrouwen en intrinsieke motivatie wat vervolgens weer leidt tot zelfsturing en het gevoel van controle hebben over situaties. De grote vraag is natuurlijk hoe je dat bewerkstelligt. Wat al vele jaren duidelijk is, is dat het dynamische aspect binnen informatievoorziening noodzakelijk is. Een dynamic wallboard, bij voorkeur met een persoonlijk tintje, werkt altijd. Een persoonlijke noot kan bijvoorbeeld een foto van de floor manager van die dag zijn. Of het nieuwe product dat binnen de organisatie ontwikkeld is. Het zal de eerste keer niet zijn dat klanten naar producten vragen waarvan de collega’s intern niet of onvoldoende op de hoogte zijn. Maar persoonlijk kan ook slaan op file-informatie rond de klok van vier. Wel zo fijn als je tegen etenstijd bij je gezin aan tafel wil zitten.

De hele dag druppelen…

Oké, die woorden roepen misschien wat minder smakelijke associaties op. Toch is het wat er gebeurt binnen grote concerns als Coca Cola en Google. Maar ook bij het oer Hollandse Jumbo. Overal waar klanten of collega’s komen wordt er op een subtiel manier informatie gegeven over de story van het bedrijf. Bij de lift, op de parkeerplaats, in het klanten- en het personeelstoilet, in het restaurant en de kleedkamers waar het personeel gewone kleding wisselt voor bedrijfskleding. Het zijn kleine druppeltjes informatie. De hele dag door. En we weten allemaal wat er gebeurt met een bui kleine druppeltjes bij elkaar. Precies, dat wordt een grote regenbui. Maar wel een positieve in dit geval.