Je zou visual management kunnen vergelijking met psychologische beïnvloeding. Maar dan op een goede manier. Wanneer je het brein analyseert, dan blijkt een groot deel daarvan visueel gericht te zijn. Cijfers, letters en andere tekens kosten ons relatief veel energie terwijl rondjes, kleurtjes en andersoortige afbeelding zonder energie automatisch herkend worden. Dat maakt informeren door inzet van visualisatie ook vele malen boeiender en zinvoller dan communiceren via tekst.

Het reptielenbrein binnen narrowcasting

Nu we dat eenmaal weten is het nog maar een kleine stap naar beseffen dat visuele communicatie heel zinvol is. Maar hoe zit het dan met dat zogenaamde reptielenbrein? Wel, het reptielenbrein (dat één onderdeel van de drie breinsoorten bij ieder mens is) is een uiterst snel, primair en basaal werkend brein dat onder meer verantwoordelijk is voor onze overlevingsinstincten. Het is ons meeste primitieve brein en reageert (net als een reptiel dat doet) instinctief op beweging in je directe omgeving. De koppeling tussen waarneming en actie is heel kort. En dat gegeven is perfect te gebruiken binnen de wereld van dynamic wall boards

Alleen maar teksten zijn saai…

Wanneer er op een afdeling gewerkt wordt met narrowcasting, waarop in kleur, volop bewegende beelden voorbij komen, dan is dat vele malen effectiever dan het bekende magneetbord met daarop de papieren vol met lappen tekst. De informatievoorziening kan over alles gaan. De laatste cijfers van het managementteam. Het huidige ziekteverzuim. Maar ook de foto’s van de laatste vrijdagmiddagborrel kunnen voorbij komen. Zolang het maar steeds anders en vernieuwend is. Want daar houdt het reptiel in ons van.